top of page

E-SPOR NEREDEYDİ ŞUAN NEREDE BUNDAN SONRA NEREYE GİDECEK

E-Spor… Şu sıralarda düzenlenen LOL Dünya Şampiyonasıyla da gündemimizi meşgul ediyor aslında. En azından Okulda metroda veya iş yerinde kulak kabarttığınız zaman mutlaka E-Spor hakkında birkaç şey hatta birçok şey duyuyor olabilirsiniz şu zamanlarda. Peki E-Spor şuan tam olarak nerede? Nereden esti bu E-Spor furyası ? önümüzdeki zamanlarda hayatımızın tam olarak neresinde olacak ?

NEDİR BU E-SPOR ?

E-spor çevrimiçi oyunlar üzerine kurulu bir spor dalı. Elektronik spor için net bir tanım da yok aslında. Elektronik spor, dünyanın herhangi bir yerinden kişilerin internet aracılığıyla buluşup oyun oynayabileceği ya da belirli zamanlarda düzenlenen yerel veya uluslararası büyük spor organizasyonları sayesinde dünyanın çeşitli yerlerinden gelen insanların oyun oynayabileceği spor olarak da tanımlanabilir. Toplum E-Spor’un ‘’Spor’’ adı altında anılmasında ikiye bölünmüş durumda bir taraf bunu asla kabul etmiyor. Kişinin bedensel efor ve güç sarf etmeden yapılan bir aktiviteye spor demenin deli saçması olduğunu düşünüyorlar. Diğer bir taraf ise bilimsel verilere göre e-spor kariyerine sahip kişiler de gerçek atlet olduğunu savunuyorlar. Yapılan araştırmalarda e-sporcuların da gerçek atletler gibi benzer fiziksel çabalara, benzer stres ve heyecan seviyelerine sahip oldukları ve eylem esnasında benzer beyin bölgelerinde aktivasyon görülmüştür. Bir maraton koşucusuyla e-spor oyuncusunun 160-180 civarı nabza sahip olduğu sonuçlar elde edilmiştir. Bu Tanımlama işi bir yana dursun biz Elektronik Spor diyelim iki tarafında gönlü hoş olsun…

E SPOR RAKAMLARI

Rakamlara göz atacak olursak; günümüzde eSpor’un da dahil olduğu global dijital oyun pazarı satışları; Şubat 2016 verilerine göre 62 Milyar dolar civarında seyrediyor. Peki eSpor bunun neresinde diye bakacak olursak; 2015’de 600-650 Milyon dolarlık bir paya sahip olan eSpor pazarı, şu an $750M seviyelerinde ve 2018 hedefi olarak $1.9 Milyar ’a ulaşması öngörülüyor; yani 2 sene içinde 2.5 kat bir artış söz konusu olacak. Yani 2020 yılında oyun endüstrisinin dünya çapındaki gelirinin 143.5 milyar dolar olacağı öngörülüyor.

DÜNYA ÇAPINDA 2015 YILINDA EN ÇOK GELİR ELDE EDEN OYUNLAR

Dünya çapında en çok gelir elde eden oyun tabii ki Riot Games’in yapımcısı olduğu League Of Legends. 1 Milyar 628 Miyon $ ile zirvenin en tepesindeki isim. İkinci sırada ki isim biraz şaşırtıcı şaşırtıcı olmasının en önemli sebebi Bir mobil oyun olması. Clash of Clans, 1 Miyar 345 Milyon $ ile listenin ikinci sırasında mobil oyun sektöründe ise zirvede. Mobil oyun konusunda ayrı bir parantez açmak gerekecek… Listenin diğer sıralarında Crossfire, Dungeor Fighter Online, World Of Warcraft şeklinde uzanıp gidiyor

TEKNOLOJİ VE E-SPOR

40 milyar dolar mobil oyun ya da 100 milyar dolar dünya oyun pazarı dediğimizde bu direkt oyun sektörünün yaratmış olduğu ciro. Ama bir PC oyuncusunu düşünün. Yeni çıkan bir oyunu daha iyi oynamak daha keyifli oynamak için gidiyor bilgisayarını değiştiriyor. Oyun mouse’u alıyor, oyun için geliştirilmiş klavye, oyunun seslerini daha iyi duyabilmek içine girebilmek için kulaklık alıyor. Bilgisayar ve bilgisayar ekipmanını yeniliyor. Dolayısıyla bilgisayar ve ekipman üreticileri temel olarak oyunlar sayesinde ciro yapıyor.

GLOBAL’DE E SPOR GELİR ARTIŞ 2017 VERİLERİ

Yapılan araştırmalar sonucunda yukarıdaki tabloda yıldan yıla eSpor sektöründe elde edilen gelirlerin dağılımı paylaşılmış. Toplam Gelir ile Marka Gelirleri olarak gösterilen tabloda, Çin ve Kuzey Amerika 2017 yılındaki gelirin %52’sine sahip.

Paylaşılan grafikte eSporun 2015’ten 2017’ye kadar olan izleyici sayısındaki durum bizlerle paylaşılmış ve 2015-2020 arasında beklenen izlenme sayısı da belirtilmiş. Ayrıca izleyicilerin kıtalar arası dağılımı da mevcut. Asya-Pasifik bölgesi %51 ile eSpor oyunlarını en çok izleyen bölge konumunda.

TÜRKİYEDE DİJİTAL OYUN VE E-SPOR PAZARI

Türkiye’de Dijital oyun Pazar büyüklüğü 700 ila 800 Milyon $ dolaylarında değişiyor. Bu rakamın içinde mobil oyunlar ve oyuncu ekipmanları sponsorluk gelir giderleri de var. Oyuncu sayısı ise 30 Milyon kişi civarında yine hatırlatmakta fayda var bu verinin içinde Mobil telefonundan Cand Crush oynayan kişiler ile tam ekipmanlı Gamer PC’lerde oyun oynayan kişiler aynı yerde. Bu 30 Milyonun içinde 13 Milyon kişi oyun içi ödemeler yapıyor, Ek paketler alıyor ekipmanlarını oyunların gelişmişliğine göre yeniliyor. Türkiye’de Amatör E Spor Takımı sayısı 14 Bin Takım bünyesinde oynayan oyuncu sayısı ise 60 Bin. Lisanslı E-Spor oyuncu sayısı ise bu rakamların ardında düşük kalıyor 4 Bin Lisanslı E-Sporcu var. Başarılı olan E-Spor Takım sayısı ise 10 ila 16 arasında değişiyor. Türkiye Oyun sektörü sırasında dünyada 18. Sırada hemen önümüzde Endonezya arkamızda ise Suudi Arabistan var. Aslında potansiyelimiz açısından bulunduğumuz yerden memnun olmamamız lazım en azından önümüzde ki ve arkamızda ki ülkeleri gördüğümüz zaman.

Kaynak: Newzoo

SPONSORLAR VE E-SPOR

Türkiye’deki profesyonel e-spor takımlarının formalarına girmenin yıllık ücreti ise ortalama 150 bin dolar seviyesinden başlıyor. Türkiye’de de düzenlenen League of Legends (LoL) e-spor ligine aralarında Vodafone, Turkcell, Vestel, Ülker, Media Markt’ın da yer aldığı 12 marka destek verdi. Markaların e-spor’a olan ilgisi bunlarla da sınırlı kalmadı. LOL Türkiye Şampiyonluk Ligi’nde yer alan 8 takıma sponsor olan marka ve şirket sayısı 40’ı geçti. Haftalık ve sezonluk olarak girip çıkanlarla birlikte bu sponsor sayısı 70’i buluyor. Daha da ilerisinde Nike, Adidas, Under Armour gibi büyük markalar, takımlara, liglere, etkinliklere sponsorluk sağlayabilmek adına birbirleriyle yarış içerisine girmeye başlayacak. Sponsorlar şuan etkinliklerin ana sponsoru oluyor Ekipman tedarik ediyor, yada Gamer için özel kampanyalar düzenleyerek sektöre yavaş ama emin adımlarla ilerlediklerini söyleyebiliriz.

DİJİTAL MEDYA VS. GELENEKSEL MEDYA

Televizyondan yavaş yavaş kopmaya başlayan yeni nesil Twitch üzerinde günlük en az 3-4 saatini harcıyor.Sitede yayıncılar, ortalama 6 saat yayın yapıyor ve yayıncıların bilinirliğine göre 1000-40.000 arası değişen izleyici sayısına ulaşıyorlar.Bu sayı oyun turnuvaları olduğu zaman 350.000-1.000.000'a kadar çıkıyor.Ünlü bir Twitch yayıncısının aylık ortalama kazancı 60.000-300.000 $ arası değişiyor.Türk yayıncılar arasında da aylık 30.000 TL üzeri kazananlar mevcut. Londra’daki Avrupa eSpor Konferansı’nda konuşan Limelight Network’ün Ürün

ABD TV'de E-Spor Reytingleri

Yönetmeni Steve Miller-Jones’un söylediğine göre, bir yayıncının lag ve benzeri sıkıntılarını izleyici kaybetmeden toparlaması için ortalama dört dakikası var. Bu işin dijital boyutu birde geleneksel medyaya bakalım… Espor karşılaşmaları çoktan televizyonlardaki yerini almaya başladı. Amerika’nın başarılı kanallarından TBS Stüdyoları, kendi oluşturdukları ELEAGUE ile beraber iki sezon boyunca CS:GO karşılaşmalarını canlı olarak yayınladı. Onlarca ülkede yer alan belli başlı medya şirketleri eSpor alanına büyük yatırımlar yapmaya başladı ve geleneksel sporlarda mücadele eden bir çok takım ve kuruluş eSpor sektörüne giriş yaptı. CBS Televizyon kanalı ayrıca yetişkinler için bizim televizyonlarda ki ‘’Aileler yarışıyor’’ mantığıyla yapılan programları Cand Crush oyununu oynama formatıyla sunmaya başladı ve bu reytinglerde Bir numaralı sırayı aldı. Yetişkin jenerasyonu yakalamak için yapılan bu hamle televizyonlar da tuttu. Belli mi olur bizim TV Kanallarında ilerleyen zamanlarda görebiliriz belki ? Ülkemizde son LOL Türkiye şampiyonası da Bein Sports gibi büyük bir TV kanalında canlı yayınlandı. Bu gelişmelerle beraber Geleneksel Medya da bu büyük pastadan büyük bir dilim alma planında gibi görünüyor. Ama Twitch Ve Youtube gibi yeni Jenerasyonun göz bebeği olan Dijitalden ne kadar daha iyi olabilir ve devamlılığını sürdürebilir bu tartışma konusu.

SON OLARAK… TÜRKİYE DE İLK E-SPOR ARENA AÇILIYOR.

Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi takımları, lig maçlarını artık her hafta sonu canlı izleyici karşısında oynayacak. Maç günleri dışında da canlı kalacak bu mekanda topluluğun bir araya geleceği etkinlikler eksik olmayacak. Arenanın lig haftaları için tribün kapasitesi 1000 kişinin üzerinde olacak. Heyecanın arttığı haftalarda veya daha büyük bir etkinliğe (KMF gibi) ev sahipliği yapmak gerekirse bu tribünü istendiğinde iki katına çıkarabilecek şekilde bir yerleşim düzeni kuruluyor. Bu sayılar, dünya çapında haftalık olarak e-spor ligi düzenleyen herhangi bir etkinlik alanının hayli üzerinde. Artık E-Spor Ülkemizde yerleşik bir Salona da kavuşacağına göre sektör artık daha da gelişecek yenilikler peşi sıra gelecek gibi duruyor.

ETKİNLİK DUYURUSU

Türkiye’de ve dünyada hızla yükselen espor ekosisteminin tüm paydaşları Marketing Türkiye tarafından gerçekleştirilecek “ESPORTS.con” zirvesinde bir araya geliyor. 16-17 Ocak 2019 tarihlerinde Nonstop Zula Espor Merkezi’nde düzenlenecek etkinlik “Brands engage with Esports” söylemiyle espor ve gaming ekositemini markalarla buluşturacak. Türkiye ve dünyadan espor ve gaming alanında önemli isimlerin konuşmacı olarak katılacağı zirve, Türkiye’nin ilk ve en büyük espor etkinliği olacak.

bottom of page